Objektif
|
Mewujudkan keadaan dan persekitaran premis
makanan yang bersih serta selesa
|
Melindungi dan memastikan pengguna memperoleh
makanan yang bersih, selamat, bermutu, berkualiti dan dilabelkan
|
Untuk melindungi pengguna daripada bahaya dari
sudut kesihatan dan penipuan dalam penyediaan, penjualan dan penggunana
makanan
|
Meningkatkan kualiti makanan yang dihasilkan,
diproses, disimpan dan dikendalikan dengan cara yang bersih dan sempurna
|
Fungsi Utama
|
Menjalankan Pemeriksaan Proses Pengendalian
Makanan
|
Menyelaras Mesyuarat Jawatankuasa Kesihatan
|
Melaksanakan Pemantauan Kebersihan Tandas Awam
|
Menyelia Unit Kawalan Bawaan Vektor
|
Melaksanakan Pemantauan Kebersihan Pasar Am dan
Pasar Ikan
|
Menjalankan Pemeriksaan Sanitasi Premis Makanan
dan Premis Penyediaan Makanan
|
Menghadiri Aduan Awam
|
Mengurus Kerja-Kerja Kecemasan
|
Menyelia Rumah Sembelih
|
Melaksanakan Pemeriksaan Permohonan Lesen Niaga:-
·
Kedai Kopi/Restoran/Kilang Makanan;
·
Hiburan (Billiard, Pusat Hiburan);
·
Sales of Petroluem;
·
Tamu;
·
Kantin;
·
Kilang/Bengkel;
·
Salon Rambut/Kedai Gunting Rambut;
·
Dobi (Laundry);
·
Lodging/Hotel;
·
Scrap Iron;
·
Kilang Padi;
·
Ladang Ternakan/Sayur;
·
Kedai Runcit/Kedai Kampung; dan
·
Perniagaan Lain
|
Menguatkuasa Undang-Undang Kecil Majlis yang
berkenaan
|
Menjalankan Pemeriksaan keadaan Penjaja Bergerak
|
ENCIK FRANCIS CHONG
ENCIK ROBERT MALANGKIG